Scoala

Scopul blogului

Scopul acestui blog este de a fi un liant între părinţi şi şcoală, un instrument care să uşureze schimbul de informaţii referitoare la activitatea copiilor la clasă şi care să facă cunoscute strădaniile şi rezultatele noastre.

ORGANIZAŢIA SALVAŢI COPIII

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Let's talk ... at FIENI !


Ziua Europeană a Limbilor 2015 (European Day of Languages) este un eveniment care celebrează diversitatea lingvistică şi doreşte să atragă atenţia tuturor cetăţenilor Uniunii Europene asupra importanţei limbilor străine, încurajând învăţarea lor.

Acest eveniment a debutat în anul 2001, an în care Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au organizat Anul European al Limbilor, reuşind să implice mii de persoane din cadrul celor 45 de state participante. Ziua Europeană a Limbilor, declarată de către Comitetul de Miniştrii al Consiliul Europei la finalul Anului European al Limbilor, este celebrată în fiecare an pe 26 septembrie.

Şcoala Gimnazială Diaconu Coresi Fieni s-a alăturat şi ea acestui eveniment, desfăşurând cu această ocazie Proiectul “Let’s talk … at FIENI !” (Să vorbim … la FIENI !).

Proiectul nostru a fost înregistrat pe site-ul oficial al evenimentului: http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/ro-RO/Default.aspx şi s-a desfăşurat în data de 25 septembrie 2015 la nivelul Clasei a II-a C step by step, fiind coordonat de doamnele Camelia Moraru, Elena Istrate, Dana Negulescu și Nicoleta-Ionela Doamna, profesoare în cadrul Şcolii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni.

Punctul de contact national, reprezentat prin d-na Rodica Mighiu ne-a pus la dispoziţie o mulţime de materiale de promovare pentru proiectul nostru: brăţări, linii, postere, afişe, autocolante.

Am desfăşurat o activitate educativă, având drept scop cunoaşterea de către elevii clasei a diversităţii lingvistice, a valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, inclusiv a limbii române, dar şi conştientizarea importanţei învăţării limbilor străine.

Activitatea a demarat cu vizionarea unui filmuleţ intitulat EDL 2015, conceput de noi cu această ocazie şi postat pe you tube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Hmv9i5dmkco . Frere Jacque a venit alături de noi şi a adus zâmbetul pe buzele noastre. Bineînţeles că nu putea pleca fără să ne înveţe cântecelul său, aşa că împreună am încercat să intrăm în tainele frumoasei limbi franceze. Arborele diversităţii lingvistice a fost o provocare pentru noi toţi, fiecare luând contact cu formule de salut în diverse limbi europene, realizând că indiferent dacă spui “Bună ziua”, “Bonjour”, “Hello”, ”Zdravstvuyte”, “Hallo”, toţi suntem oameni şi toţi suntem la fel de importanţi.


Site-ul evenimentului ne-a pus la dispoziție un material în limbile engleză, franceză, germană, lituaniană, poloneză, portugheză, română şi slovenă, intitulat “Sunete de animale în diferite limbi”, un mod distractiv de a arăta în diferite limbi cum fac animalele și cât de similare sunt aceste onomatopee. Copiii au îndrăgit pe dată planşele respective, s-au amuzat şi s-au întrecut în a descoperi cum fac animalele pe care ei le cunosc în alte limbi, aflând de exemplu că pisica în limba greacă face niau-niau şi s-au minunat că sună atât de apropiat ca în limba română.

Apoi, elevii, împărţiţi pe grupe, au realizat postere cuprinzând imagini reprezentative din ţările europene, steagurile ţărilor din Uniunea Europeană, precum şi mesaje de genul:

“Buna ziua. Numele meu este România. Eu vorbesc limba română.”
“Hola. Mi nombre es España. Hablo Español.”
“Hej. Mitt namn är Sverige. Jag talar svenska.”

Am încheiat activitatea noastră dansând și cântând împreună “A Ram Sam Sam Dance”, privind în acelaşi timp pe ecranul videoproiectorului videoclipul respectiv. Bineînţeles că ne-am amuzat copios în încercarea de a imita dansul, iar tentativele noastre de karaoke au încheiat o activitate care ne-a binedispus pe toţi. 

Copiii au primit diplome de merit create special pentru această ocazie şi au fost răsplătiţi pentru efortul lor cu câte o prăjiturică. 

Am făcut fotografii şi am concluzionat că nu este imposibil să înveţi o limbă străină dacă îţi doreşti acest lucru şi dacă te străduieşti suficient de mult. Şi, mai ales, am subliniat faptul că învăţarea limbilor străine a devenit o necesitate care poate contribui la o viitoare viaţă cu un grad de confort superior.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu