Scoala

Scopul blogului

Scopul acestui blog este de a fi un liant între părinţi şi şcoală, un instrument care să uşureze schimbul de informaţii referitoare la activitatea copiilor la clasă şi care să facă cunoscute strădaniile şi rezultatele noastre.

ORGANIZAŢIA SALVAŢI COPIII

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

SETează-te pe FIENI ! ( II )



FIII ENEI îşi descoperă oraşul
În cadrul acestei activităţi ne-am plimbat prin oraş, am vizitat Primăria Oraşului Fieni, Biblioteca Oraşului Fieni, Casa de Cultură şi am descoperit oameniii de lângă noi, am discutat cu ei, le-am aflat bucuriile şi nevoile, am aflat meseriile practicate de ei şi felul în care aceste meserii le asigură un anume statut social.
Am vrut să aflăm totul despre ce înseamnă să fi primar, dar şi despre omul din spatele funcţiei. Am vrut să ştim despre anii de armată, dacă a tras cu tancul sau cu rachete, cât vrea să mai fie primar şi dacă primeşte bani pentru această slujbă. Am fost curioşi să aflăm dacă are familie, cum este familia primarului şi am fost nerăbdători să aflăm noutăţi despre anumite proiecte din cartierele în care locuim.


Citeşte şi tu
În cadrul acestei activităţi, desfăşurată în parteneriat cu Biblioteca Oraşului Fieni, am organizat un atelier de lectură în spaţiul verde din curtea şcolii. Citind, ne-am descoperit pe noi şi am dezbătut importanţa lecturii în formarea viitorului adult.
Am descoperit că un element central al dezvoltării unui tânăr este CARTEA, ea ne îmbogăţeşte comunicarea şi ne dezvoltă ideile, ne dezvăluie lumi noi, ne stârneşte curiozitatea şi ne face mai inovatori, mai educaţi şi mai plini de compasiune.






Sănătate pentru tinerii noştri
În cadrul acestei activităţi, desfăşurată în parteneriat cu CMI Cristina Ilinca, am aflat lucruri noi legate de sănătate şi de modalităţile prin care putem să prevenim şi să îngrijim. Ne-am jucat mimând comportamente potrivite legate de igienă, am aflat tainele unor exemple pozitive, sănătoase ce conduc spre un mod de viaţă durabil şi, nu în ultimul rând, am vorbit despre obiceiurile noastre greşite care ne pot îmbolnăvi.
Am descoperit că atunci când avem sănătate şi nu ne deranjează niciun virus, nicio bacterie, nicio durere, uităm să o preţuim. Dar, imediat cum ne îmbolnăvim, conştientizăm faptul că sănătatea este cel mai de preţ dar din viaţa omului.
SETează-te pe siguranţa online
În cadrul acestei activităţi am organizat un workshop având ca temă navigarea în siguranţă pe internet, în cadrul căruia am vizualizat filmuleţele şi am jucat jocurile de pe site-ul http://www.sigur.info/, iar mai apoi, pentru a ne consolida noile cunoştinţe, am dezbătut ceea ce am descoperit cu aceasta ocazie.
Cu acest prilej am călătorit în Pădurea Nesfârşită şi împreună cu Nicuşor Câmpeanu ne-am jucat,  am fost alături de el în aventurile prin care a trecut şi ne-am bucurat de artificiile lui Jumatate-de-Mustaţă şi, bineînţeles, ne-am speriat de Hoţ şi de viruşii lui. Am învăţat ce este un virus şi cum ne putem apăra de el, ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe NET. Cu toţii am fost foarte încântaţi, jocul fiind cel mai potrivit material didactic pentru a stimula şi a mări puterea de percepţie.
Împreună cu Jester am călătorit pe internet, am descoperit Pădurea Fermecată și faptul că uneori Prinţesa poate să fie numai o imagine în spatele căreia să se ascundă Balaurul cel Rău. Am subliniat ideea că Internetul este un loc minunat, un loc în care te poţi îmbogăţi cu informaţii folositoare, un spaţiu în care te poţi distra şi poţi discuta cu prietenii, însă este de asemenea un loc în care poţi să întâlneşti multe pericole şi, de aceea, trebuie să fi prevăzător şi să te păzeşti de faţa nevăzută a Prinţesei. Nu am încheiat fară să reamintim că siguranţa pe internet trebuie să devină o componenta a vieţii noastre.  



Toţi suntem fii unei mari familii
În cadrul acestei activităţi, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Părinţilor din Şcoala Diaconu Coresi Fieni, cu Primaria Fieni şi cu Biserica Sf. Nicolae Fieni, am încercat să sărbătorim anticipat Ziua Europei şi, pornind de la întrebările copilăriei De ce? Cum? Când? Unde? Cât? Cine? Cui?, am descoperit prin intermediul jocului frânturi de cultură şi civilizaţie locală, românească şi europeană.
Totul a debutat cu intonarea imnului României şi al Uniunii Europene, ce s-a vrut a fi, dincolo de simbolistica lor oficială, o introducere în tema zilei: “Toţi suntem fii unei mari familii.
Am continuat cu un mic ppt ce a purtat exact titlul temei zilei, prin mijlocirea căruia am călătorit prin fiecare ţară membră a Uniunii Europene şi ne-am bucurat de frumuseţile şi particularităţile fiecăreia, descoperind într-un final marea familie europeană. Şi fiindcă tot s-a adus în discuţie cuvântul “familie” am găsit de cuviinţă să ne întrebăm şi să aşternem pe hârtie câteva dintre valorile familiilor noastre. Iubirea, compasiunea, prietenia, înţelegerea, comunicarea sunt doar câteva dintre valorile pe care le-am dezvăluit, valori pe care fiecare şi le doreşte la loc de cinste in familia sa.
Şi fiindcă tot eram încălziţi în ale scrisului am continuat cu un mic concurs având ca temă întrebări legate de Uniunea Europeană, concurs numit cum altfel decât “Toţi suntem fiii unei mari familii”. Premiile, diplomele, titlurile de “Primar European”, “Director de Școală European”, “Părinte European”, “Preot European” au adus zâmbetul pe feţele noastre şi ne-au stimulat în a fi cât mai creativi în redactarea unei mici compuneri cu titlul “Împreună în Europa”.
“Pentru România intrarea în Uniunea Europeană a reprezentat un moment istoric de o importanţă covârşitoare. Această calitate de membru al UE a adus, după multe decenii de izolare, posibilitatea de a fi alături de cele mai dezvoltate ţări de pe continentul nostru, iar din punct de vedere economic, un sprijin substantial pentru poporul român. Pentru noi cei din Fieni a adus posibilitatea să construim o nouă şcoală.”, ne-a mărturisit d-l Adriean Budoiu, Primarul Oraşului Fieni.
A fost odată ca niciodată…..a început compunerea sa d-na Moraru Camelia, Director al Şcolii Gimnaziale Diaconu Coresi…..A fost odată ca niciodată o prinţesă frumoasă. Era fiica CERULUI şi a PĂMÂNTULUI şi se numea EUROPA. Părul ei era negru ca abanosul şi lung ca Dunărea care se varsă în Mare. În ochii ei albaştri se reflectă frumuseţea tuturor celor 28 de ţări membre. Zâmbetul ei reprezintă zâmbetul celor peste 400 milioane de locuitori europeni…”
Preotul paroh din cadrul Bisericii Sf. Nicolae Fieni, Părintele Rogojină Ion, a ţinut să precizeze că “Împreună în EUROPA suntem mai puternici, mai uniţi, mai prieteni, mai iubiţi, mai respectaţi, mai ajutoraţi, mai călăuziţi pe un drum nou, acceptat sau nu datorită libertăţii fiecăruia dintre noi.”
”EUROPA este unul dintre cele mai frumoase continente. Este considerat leagănul civilizaţiei. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea a început unirea ţărilor europene. Această unitate însumează multe oportunităţi, cum ar fi: studierea diferitelor discipline la universităţi prestigioase, călătorii, locuri de muncă, etc. Ne bucurăm că şi România este acum parte din această mare familie. ” a concluzionat d-l Stan Florin, Preşedintele Asociaţiei de Părinţi din Şcoala Diaconu Coresi Fieni.
Am încheiat activitatea noastră cu o nouă prezentare power point, „Explorăm EUROPA prin intermediul poveştilor”, prilej cu care am copilărit puţin, redescoperind vechi poveşti, dar mai ales pe autorii lor, oameni plin de har, europeni de-ai nostri, iar prin intermediul lor am descoperit ţările lor natale, locurile de unde şi-au extras inspiraţia şi care au influenţat geniul lor.
Ne-am promis să facem din această întâlnire un eveniment cu o ciclicitate anuală, un eveniment care să marcheze într-un mod fienez Ziua EUROPEI şi tinerii ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu