Step by step în EUROPA cool-turală
7 mai 2014. Fieni, Şcoala „Diaconu Coresi”, clasa pregătitoare step by step- „Albinuţele vesele”. Acestea sunt coordonatele unei zile ce s-a vrut a fi o premieră a Zilei Europei.
Toti sunt cuprinşi de emoţie şi agitaţie. Sunt puse la punct ultimele amănunte pentru ca totul să fie gata, atunci când vor sosi invitaţii. Sunt musafiri de vază şi, prin urmare, trebuie întâmpinaţi cum se cuvine. Copiii şuşotesc în bănci, nerăbdători să-i vadă, dar mai ales să-i asculte pe invitaţii Doamnelor.
Astăzi este o zi specială, copiii vor învăţa ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă să fii cetăţean european, care este istoria şi care sunt tradiţiile Uniunii Europene.
Doamnele au ales drept teme pentru ziua de astăzi „Mici europeni în Europa Mare” şi Europa- casa noastră”, iar musafirii se vor strădui să copilărească din nou şi să împărtăşească copiilor din experienţa lor.
Dar să dezvăluim actorii zilei:
Domnul Adriean Budoiu - Primarul oraşului Fieni, care cu amabilitatea caracteristică-i şi-a răpit din timpul domniei sale şi a acceptat să vină şi să povestească piticilor despre ceea ce înseamnă să fii fienean, fiu al Oraşului Fieni şi, în acelaşi timp, fiu al Europei.
Pentru ca ziua să fie completă, primul invitat nu putea veni decât însoţit de preotul protopop Cătălin Hârciu, care cu blândeţea specifică chemării sale va explica pe înţelesul tuturor cum se împacă europenismul cu spiritualitatea. Şi pentru că doi invitaţi nu erau suficienţi pentru a completa grupele de lucru ale copiilor a trebuit să vină şi domnul Vlăduţ Andreescu, coordonator proiect şi consilier comunicare în cadrul centrului regional de informare al Uniunii Europene, Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte, care şi-a propus să ofere copiilor o călătorie virtuală în Uniunea Europeană cu accent pe drepturile şi obligaţiile lor, ca mici cetăţeni ai Europei. Pentru ca cercul să se închidă frumos dintre musafiri nu putea lipsi doamna director Camelia Moraru, profesor de istorie, secondată de domnul director adjunct Adrian Clipea, profesor de educaţie fizică şi sport, care vor însoţi copiii prin istoria şi tradiţiile Uniunii Europene subliniind faptul că fără un trup sănătos nu poate exista un european ager la minte.
Într-o derulare normală rotiţele se mişcă şi activităţiile încep cu glasuri vesele de copii, inocente şi curioase care intonează pe rând imnul României şi imnul Uniunii Europene.
Un rebus cu imagini nostime şi sugestive le captează atenţia asupra temelor zilei. Invitaţii se întrec pe ei înşişi în a le transmite informaţii copiilor cât mai pe înţelesul lor, decupează cot la cot cu copii, lipesc, se joacă, coborând pentru câteva clipe în universul fericit şi curat al copilăriei. Doamna director umple clasa cu fluturi mici şi coloraţi, cadouri pentru copii, şi îndulceşte activitatea, facând-o mult mai atractivă pentru piticuţi.
Și, dintr-o dată, copii şi adulti, informaţii, poveşti, broşuri, filmuleţe, PPT-uri, totul ia forma, se concretizează în esenţa acestei activităţi, un copac uriaş „Copacul prieteniei” cu ramuri formate din mânuţele copiilor şi mâinile invitaţilor, 28 cu totul, corespunzător numărului statelor membre ale Uniunii Europene. Căci, până la urmă, Uniunea Europeană nu înseamnă altceva decât „UNITATE ÎN DIVERSITATE”, o multitudine de mâini albe, negre, galbene, roşii, strâns unite, călătorind spre un ţel comun.
La final „Albinuţele vesele” şi-au continuat bucuria îndulcindu-se din nou şi străduindu-se să dea gata o prăjiturică şi un pahar cu suc.
C-a fost bine, c-a fost rău, nu ştim, nu hotărâm noi asta. Ceea ce contează este implicarea şi faptul că am reuşit să depunem în 21 de creieraşe sămânţa apartenenţei şi a dorinţei de cunoaştere.
Bineînţeles că nu puteam încheia altfel mica noastră strădanie decât cu urările: La multi ani, Europa!, La multi ani, români!
Prof. înv. primar Elena Istrate
Prof. înv. primar Nicoleta Doamna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu