Scoala

Scopul blogului

Scopul acestui blog este de a fi un liant între părinţi şi şcoală, un instrument care să uşureze schimbul de informaţii referitoare la activitatea copiilor la clasă şi care să facă cunoscute strădaniile şi rezultatele noastre.

ORGANIZAŢIA SALVAŢI COPIII

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Să ne cunoaștem de ZEN la FIENI ! sau cum am sărbătorit ZIUA EDUCAȚIEI NONFORMALE



 "Să ne cunoaștem de ZEN la FIENI !" este un nou proiect derulat de Clasa a II-a C step by step "Albinuțele vesele" din cadrul Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni, un proiect prin care am vrut să celebrăm într-un mod aparte ZIUA EDUCAȚIEI NONFORMALE 2015

Proiectul nostru a fost înscris pe portalul dedicat evenimentului, respectiv pe nonformalii.ro și am fost susținuți de organizatori, primind de la aceștia materiale pentru a ne putea promova activitățile. Portalul nonformalii.ro a fost creat în scopul promovării educatiei nonformale în Romania. Portalul este gestionat de către ANPCDEFP prin programul Tineret în Acțiune și își propune să devină un punct de referință pentru educația nonformală prin împărtășirea de resurse, metode și practici, precum și prin crearea unei comunități a oamenilor și instituțiilor interesate de acest tip de educație. 

Coordonatoarele proiectului desfășurat cu ocazia Zilei Educației Nonformale au fost Elena ISTRATE si Nicoleta DOAMNA, profesoare în cadrul Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni.

În județul Dâmbovița s-au desfășurat următorele proiecte ce au avut ca temă educația nonformală:
1. Un proiect la Fieni:            - Să ne cunoaștem de ZEN la FIENI!;
2. Două proiecte la Pucioasa:- PhotoVoice & STREET SURVEY ;
                                               -  Visul meu e tot ce am! ;
3. Două proiecte la Moreni:   -  Vocea noastră văzută;
                                               - Ambasadorul de tineret continuă! Fii ZEN la Moreni!

Pornind de la realitatea faptului că EDUCAȚIA PRIN JOC NU ESTE O JOACĂ am încercat să aplicăm prin proiectul nostru animația socio-educativă, având ca scop creșterea gradului de socializare, culturalizare, educare al elevilor noștri, precum și creșterea încrederii în propriile puteri, reducerea și controlul marginalizării. 

“Cum poate deveni cineva fluture? Trebuie să-ți dorești atât de mult să zbori încât să renunți la a fi o omidă.”-Trina Paulus
Am început proiectul nostru pornind de la acest citat în ideea că acesta reflectă foarte bine spiritul zilei, dorința de a învăța oricând pe parcursul vieții și într-un mod altfel decât cel instituționalizat. 
Și pentru a sparge gheața am jucat "Cravata adevărului sau a minciunii", fiecare participant a primit o coală de hârtie cu șablonul unei cravate, o foarfecă, creioane și  o bucata de scotch. Apoi am desenat, am decupat cravata și am scris pe ea prenumele și două lucru adevărate și un lucru fals despre posesorul ei. Fiecare participant și-a lipit pe piept cravata și a prezentat-o unui coleg, la alegere. Colegul care a ascultat prezentarea a trebuit să ghicească cele doua lucruri adevărate pe care participantul din fața sa le-a desenat/scris pe cravată. După aceea celălalt partener a preluat rolul de prezentator și colegul l-a ascultat și a identificat cele două lucruri adevărate. După încheierea celor două prezentări s-au schimbat perechile până când fiecare participant s-a întâlnit cu toți colegii prezenți în sală.

Apoi ne-am împărțit în echipe, ne-am cronometrat și am mimat comportamentul celor de lângă noi, colegi, învățătoare, părinți, prieteni. Ne-am descoperit punctele slabe și punctele tari, am satirizat circumstanțe ridicole. Chiar dacă ne-am mai supărat pentru că nu-i ușor să accepți în ce fel te văd ceilalți, ne-am dat mâna ca niște prieteni buni ce nu vor să se certe, ci doar să îndrepte anumite atitudini nepotrivite. Într-un final am discutat despre calități și defecte în încercarea de a corecta prin joc comportamentul greșit al elevilor noștri. Și, bineînteles, ne-am distrat de pomină. Cu alte cuvinte, NE-AM CUNOSCUT DE ZEN LA FIENI !













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu